Wat zijn de mogelijkheden?
Opleidingen binnen Zorg en Welzijn: Onderwijsvormen en functies
Opleidingen binnen Zorg en Welzijn: niveaus
Zorg en Welzijn biedt talloze carrièremogelijkheden op verschillende niveau’s. Heb je geen vooropleiding afgerond, dan kun je aan de slag op mbo niveau 1. Met het hoogste niveau kun je naar het wetenschappelijk onderwijs. Daarvoor heb je bijvoorbeeld vwo of een hbo-propedeuse nodig.
In Zorg en Welzijn is elke functie belangrijk. Afhankelijk van je niveau, doe je verschillende soorten kennis en vaardigheden op. Ook leer je omgaan met bepaalde verantwoordelijkheden.
In dit artikel lees je op welk niveau jij kunt beginnen en wat je daarbij kunt verwachten.
Mbo niveau 1
Heb geen vooropleiding? Dan kan je starten op mbo niveau 1. Binnen één jaar heb je al een diploma.
Heb je graag veel contact met mensen? Dan is de opleiding ‘Assistent Dienstverlening en Zorg’ wat voor jou. Je helpt mensen met een ziekte of aandoening en zorgt voor het huishouden. Je maakt bijvoorbeeld het eten klaar of doet de boodschappen. Natuurlijk vinden mensen het ook altijd leuk als je een praatje met ze maakt.
Houd je veel van koken? Kies dan voor de opleiding ‘Assistent Horeca, Voeding & Voedingsindustrie’. Je leert onder andere om in de keuken van een zorginstelling te werken. Wie weet is het straks jouw taak de hapjes klaar te zetten voor de 100ste verjaardag van een cliënt.
Mbo niveau 2
Instromen op mbo niveau 2 kan met de volgende vooropleiding:
- vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Je kunt erover nadenken om ‘Helpende’ worden. Dit beroep is erg dankbaar. Veel mensen kijken ‘s ochtends al vroeg uit naar je komst. Je helpt ze met talloze taken, zoals wassen of aankleden. Waar je straks het liefst wilt werken, mag je zelf bepalen. Je kunt onder andere aan de slag met ouderen, kinderen en gehandicapten.
Ben je sportief? Dan is de opleiding ‘Medewerker Sport en Recreatie’ misschien wel wat voor jou. Je kunt onder andere voor de gemeente aan de slag om activiteiten te organiseren voor bepaalde groepen kinderen. Ook kun je gehandicapten of ouderen helpen fit te blijven. Zo voorkom jij dat ze later extra hulp nodig hebben.
Er zijn nog meer opleidingen op mbo niveau 2. Wist je bijvoorbeeld dat je ook opgeleid kunt worden om te werken als voedingsassistent in zorginstellingen?
Mbo niveau 3
Instromen op mbo niveau 3 kan met de volgende vooropleidingen:
- Vmbo Kb / G / T leerweg
- Vbo met 2 vakken op C, rest op B-niveau
- Mavo
- Overgangsbewijs van de havo van jaar 3 naar 4
- Diploma mbo niveau 2 (geeft mogelijk verkorting van opleidingsduur)
Je kunt heel veel opleidingen volgen op dit mbo-niveau. Je leert mensen te observeren, begeleiden en stimuleren.
Wil je echt wat betekenen voor anderen? Dan is de opleiding ‘Verzorgende IG’ wat voor jou. Daarmee kun je bijvoorbeeld kraamverzorgende worden. Ook is het mogelijk om in een verzorgingshuis te werken. Daar ondersteun je ouderen en mag je medicijnen toedienen of katheters inbrengen.
Van een goed gesprek of een dag leuke dingen doen, knappen veel mensen op. In de opleiding ‘Begeleider Specifieke Doelgroepen’ leer je precies hoe je dat moet doen. Je helpt mensen met een beperking, ziekte of probleem bij hun dagelijkse bezigheden. Daarnaast doe je activiteiten met ze. Hoe leuk is het om iemand weer een glimlach te kunnen bezorgen?
Mbo niveau 4
Instromen op mbo niveau 4 kan met de volgende vooropleidingen:
- Vmbo Kb / G / T leerweg
- Lbo met 4 vakken op D-niveau en 2 op C-niveau
- Mavo met 4-6 vakken op D-niveau
- Overgangsbewijs 3 – 4 havo
- Mbo niveau 3 (geeft mogelijk verkorting van opleidingsduur)
Opleidingen op mbo niveau 4 leren je uitvoerend, organiserend en coördinerend te werken. Soms kun je zelfs opgeleid worden om leidinggevende taken te krijgen.
Mbo-verpleegkundigen maken zelfstandig beslissingen op basis van informatie over de patiënt. Als je bijvoorbeeld in een verzorgingshuis werkt, help je ouderen met het innemen van hun medicijnen en beperk je lichamelijke klachten, zoals doorligplekken. Natuurlijk is er ook altijd tijd voor humor of om naar hun prachtige levensverhalen luisteren.
Werk je liever vooral met je hoofd, dan is misschien het vak ‘Sociaal-Maatschappelijk Dienstverlener’ wat voor jou. Je wordt opgeleid om hulp te bieden aan mensen met problemen. Je leert ze bijvoorbeeld uit de schulden te komen, of om te gaan hun drugs- of alcoholverslaving. Deze baan verveelt geen moment.
Hbo-niveau
Instromen op hbo-niveau kan met de volgende vooropleidingen:
- Havo/vwo
- Mbo niveau 4
Met een hbo-opleiding leer je zelf taken te organiseren en deze uit te voeren. Daarnaast ontwikkel je gesprekstechnieken om problemen in kaart te brengen en geef je voorlichting.
Als hbo-verpleegkundige kan je overal terecht. Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht om je te specialiseren in de complexe ziektebeelden van ouderen? Als verpleegkundige bij de GGD voorkom je dat bepaalde ziekten een epidemie vormen, zodat onze maatschappij gezond blijft. Natuurlijk kun je ook in het ziekenhuis terecht.
Met de opleiding ‘Maatschappelijk Werk en Dienstverlening’ kan je onder andere bemiddelaar in de Pleegzorg worden. In deze functie krijg je de kans een (tijdelijk) passend pleeggezin te vinden voor kinderen die niet thuis kunnen wonen. Je inventariseert welke zorg het kind nodig heeft en probeert hem of haar weer een fijne, stabiele jeugd te geven.
Wo-niveau
Instromen op wo-niveau kan met de volgende vooropleidingen:
- Vwo
- Hbo
In het wetenschappelijk onderwijs leer je onderzoek te doen en focus je vooral op de theorie.
Veel geneeskundestudenten willen na hun studie huisarts worden. Heb je er ook wel eens aan gedacht jezelf te specialiseren in ouderengeneeskunde? Deze functie is uniek in de wereld en richt zich op ouderen en kwetsbare chronisch zieken. In tegenstelling tot de meeste specialisten, word je zeer breed opgeleid. Daarnaast zijn je werktijden flexibel in te delen en is parttime werken een goede optie.
Ben je geïnteresseerd in de beleidsmatige kant van Zorg en Welzijn, dan vind je een managementfunctie misschien interessant. In de opleiding ‘Gezondheidswetenschappen’ bestudeer je factoren die positieve of negatieve effecten hebben op de (volks)gezondheid, zoals stress. Later kun je aan de slag bij bijvoorbeeld ziekenhuizen of welzijnsorganisaties.
Doorgroeien
In Zorg en Welzijn is er altijd ruimte om door te groeien. Talloze mensen gingen je al voor. Sommigen begonnen zelfs op mbo 1 en werden leidinggevende op hbo-niveau. Ook kun je naar een andere sector overstappen. Wie weet wil je na een verzorgingshuis graag eens werken in een ziekenhuis. Dat kan, want de zorg biedt talloze carrièrekansen.