Stel: je bent jarenlang mantelzorger geweest voor je vrouw. Ze kon ‘s nachts niet meer slapen en had continu verzorging nodig. Ineens wordt ze opgenomen in een verpleeghuis. Dat is een enorme verandering. De partner is vaak heel erg moe, maar vindt het ook moeilijk om de zorg uit handen te geven. Hij geeft daarom heel veel kritiek op het zorgpersoneel.
Als maatschappelijk werker in een verzorgingshuis en ga ik daarom bij de partner thuis langs om over de situatie te praten. Vaak heeft zo’n iemand veel verdriet. In tegenstelling tot vroeger, is het op oudere leeftijd vaak lastiger om om te gaan met moeilijke situaties. Op eerdere leeftijd ging iemand bijvoorbeeld een rondje hardlopen of in de tuin werken. Dat kan niet altijd meer, omdat de fysieke toestand achteruit is gegaan. Daarom is het fijn als iemand begeleiding krijgt.
Mijn takenpakket bestaat niet alleen als huisbezoeken. Als het nodig is, zorg ik er bijvoorbeeld ook voor dat de financiën van een bewoner op orde komen of dat andere belangrijke zaken geregeld worden. Ook bemiddel ik in familieruzies, zodat deze niet uitgevochten worden in een woonkamer. Sommige mensen denken dat de ouderenzorg heel saai en eentonig is, maar dat is helemaal niet waar. Geen dag is hetzelfde.