Wondgenezing is een intensief proces, zeker bij amputatie. Als een revalidant niet goed eet, drink of mobiel blijft kan het herstelproces vertragen of zelfs teruggedraaid worden. Ik begeleid mensen daarom zo goed mogelijk zodat dit niet gebeurt.
De meeste mensen met wie ik werk zijn ouderen; een revalidant van 90 jaar is geen uitzondering. We willen dat ze zo snel mogelijk weer op hun oude niveau komen qua zelfredzaamheid. Daarom moedig ik mensen zoveel mogelijk aan zichzelf te wassen, aan te kleden en naar de wc gaan.
Bij oudere mensen kijk je, in vergelijking met jongeren, meer naar hun welzijn. Soms wegen we ethische kwesties af en moeten we, in samenspraak met de revalidant en familie, besluiten iemand naar het einde van zijn of haar leven te begeleiden.
Ik vind het fijn voor anderen te zorgen. Sommige momenten zal ik me altijd blijven herinneren. Een tijd geleden deed ik een nachtdienst tijdens oud en nieuw. Het vuurwerk was net voorbij en ik deed nog een laatste ronde. Ineens zag ik dat het niet goed ging met één van de patiënten. Ik pakte zijn hand en tegelijkertijd pakte hij de mijne. Op dat moment gleed hij weg. Ik was blij dat ik er op dat moment voor hem kon zijn zodat hij niet alleen was. Daar gaat zorg om.