Mijn naam is Dominique en ik werk als gespecialiseerd verpleegkundige op de Dialyse afdeling in het ziekenhuis. Als kind vond ik zorgen voor iets of iemand erg leuk. Toen opa werd opgenomen in het ziekenhuis, keek ik mijn ogen uit op al die mensen in die witte jassen en wat ze allemaal deden. Dat wilde ik ook. Maar dierenarts vond ik ook interessant of verloskundige zoals mijn oma. Op latere leeftijd moest ik een keuze maken. In eerste instantie werd het dierenarts, maar dat betekende dat ik lang moest doorstuderen. Dat zag ik niet zitten. Uiteindelijk heb ik gekozen voor verpleegkundige. Wat was ik ontzettend trots toen ik mijn diploma in handen had, want ik had er hard voor moeten werken. Maar dan begint het pas. Je denkt dat je heel veel weet, maar beseft al snel hoeveel je nog moet leren.
Na mijn diplomering heb ik op de verpleegafdeling Geriatrie gewerkt. Na 11 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging en heb gesolliciteerd bij de Dialyse. Met een vriend heb ik het sollicitatiegesprek geoefend, want ik wilde goed voorbereid zijn. Dit jaar werk ik al meer dan 21 jaar op deze afdeling en het bevalt me nog steeds heel goed. Aanvankelijk moest ik wennen aan de andere categorie patiënten. Ik betrapte me erop dat ik regelmatig harder praatte en meerdere keren dezelfde informatie gaf. Dat was nergens voor nodig. Dit waren immers patiënten met een goed gehoor en zonder geheugenproblemen.
Als je op de dialyse wil werken, dien je een specialisatie opleiding te volgen die 15 maanden duurt. Je leert er van alles over wat dialyse is, medische achtergronden en medicatie. Ook leer je wat een vochtbeperking met een strikt dieet inhoudt en wat dit betekent voor een dialysepatiënt. Na de opleiding heb ik me door zelfstudie steeds meer kennis eigengemaakt.
Mijn werkzaamheden zijn zeer afwisselend. Naast het dagelijkse werk, is Iedere collega lid van een of meerdere werkgroepen binnen onze afdeling. We hebben zelfs een feestcommissie en een carnavalsvereniging ‘Ummer Doosj’. In de carnavalstijd worden twee patiënten uitgeroepen tot dialyse prins en -prinses. In december organiseren we Kerstkienen. We doen er alles aan om het voor onze patiënten tijdens het dialyseren zo aangenaam mogelijk te maken. Daarnaast zorgen we dat de patiënt aan zijn conditie kan werken door gedurende het dialyseren te fietsen. Tijdens de Tour de France fietsen onze patiënten de Tour de Dialyse, waarbij we na afloop bekijken wie op de 1e,2eof 3e is geëindigd. Door de onderlinge competitie neemt de animo om te bewegen toe. Op deze manier is de patiënt fysiek bezig tijdens de dialyse waardoor spierkrampen minder optreden. Dat is mooi meegenomen.
Ik kan nog uren vertellen over de Dialyse en mijn geweldige beroep, want ik heb nog maar een fractie verteld van wat we allemaal doen.