Mijn naam is Paul en ik werk als gynaecoloog binnen Zuyderland. Ik heb altijd een voorliefde gehad voor het vak van gynaecoloog. Na mijn studie tot basisarts, begon ik zeer gemotiveerd in 1987 als assistent niet-in-opleiding (ANIO) bij de afdeling Gynaecologie in het toenmalige ziekenhuis te Brunssum. Een ANIO doet ervaring op bij een specialisme waar de interesse naar uitgaat totdat er een vacature ontstaat.
Ik woonde in die tijd in Amsterdam en dat betekende veel op en neer reizen, maar het was het meer dan waard. Op maandagochtend begon mijn dienst om 09.00 uur en op vrijdag vertrok ik weer naar de hoofdstad als ik in het weekend niet hoefde te werken. Op weekdagen sliep ik in een verpleeghuis naast het ziekenhuis. Het was een fantastische tijd en een ware leerfabriek waarin ik veel hulp kreeg van verpleegkundigen. Daarna ben ik opgeleid in twee ziekenhuizen. Gynaecologie is verloskunde, opereren, huisarts zijn, endocrinoloog, oncoloog en psycholoog. Zeg nou zelf, waar vind je zo’n breed vak?
De opleiding was zo interessant dat ik er fluitend doorheen liep. In eerste instantie begon ik als gynaecoloog in Geldrop. Toen ik de mogelijkheid kreeg om terug te keren naar mijn vertrouwde opleidingsnest in Heerlen, hoefde ik niet lang na te denken. De opleidingscultuur, de bourgondische sfeer en de saamhorigheid waren voor mij redenen om terug te keren.
Na al die jaren is nog steeds geen enkele werkdag hetzelfde. Ik vind het erg mooi dat ik mag zorgen voor mensen die verlangens hebben en kampen met onzekerheden. Of het nu gaat om een patiënte die van haar kwaal af wil komen, een bevalling, operatie of een goed gesprek. Dan zijn er nog van die extreem mooie momenten, zoals die jonge vrouw waarbij ik, vijf jaar na een operatie en chemo voor eierstokkanker, constateer dat het goed met haar en haar kinderen gaat. Geloof me, dan ga ik na mijn werk met een glimlach van oor tot oor naar huis.
Natuurlijk maak je ook zaken mee waar je verdrietig van wordt. Dan merk ik dat ik de band die ik met mijn 13 collega’s heb opgebouwd zo goed is, dat smart echt gedeeld kan worden. We hebben veel steun aan elkaar. Niet alleen de zorg voor de patiënt maar ook de zorg voor elkaar maakt de zorgwereld erg bijzonder.
In ons ziekenhuis hebben we een geweldig Geboortecentrum, een Bekkenbodemcentrum, een Fertiliteitskliniek en nog veel meer. We gebruiken de modernste technieken om nog betere en minder pijnlijke operaties te kunnen verrichten. Daarnaast is de samenwerking met het andere ziekenhuis op oncologisch gebied ook versterkt. Daardoor kunnen we in Zuid-Limburg topzorg leveren.
Ook al ben ik de 60 nu ruim gepasseerd, de zorg blijft mijn passie. Met het volste vertrouwen zal ik tegen de tijd dat het zover is, het stokje aan de nieuwe generatie overdragen. Maar nu is het nog te leuk, dus ze zullen nog een aantal jaren moeten wachten.