Als ambulanceverpleegkundige probeer je mensen in acute en niet -acute situaties te stabiliseren. Soms is de scheidslijn tussen leven en dood heel dun. Afgelopen week kwamen we bijvoorbeeld bij een jongen die met zijn benen onder een landbouwmachine lag. Hij was in shock en het is dan lastig om een infuusnaald in te brengen. Met een botboor hebben we uiteindelijk pijnstillers toegediend via zijn mergbeen. Daarna hebben we de machine omhoog getild. Op weg naar het ziekenhuis hebben we hem een aantal keer gereanimeerd, maar helaas is hij toch overleden. De schade was te groot.
Voordat je ambulanceverpleegkundige kunt worden, moet je eerst heel veel ervaring opdoen. Wij noemen dat een ‘klinische blik ontwikkelen’; dat betekent dat je snel kunt inschatten of een situatie pluis of niet pluis is. De meeste ambulanceverpleegkundigen hebben daarom al zo’n 8 tot 10 jaar werkervaring voordat ze hier solliciteren.
Als je ook ambulanceverpleegkundige wilt worden, is het aan te raden om na je HBO-V opleiding in het ziekenhuis te gaan werken. Begin onderaan en doe ervaring op bij bijvoorbeeld interne chirurgie en neurologie. Stap daarna over naar gespecialiseerde afdelingen als de Spoedeisende Eerste Hulp of IC en solliciteer na een aantal jaar voor een opleiding bij ons.