Het is mijn taak om de seksuele gezondheid van mensen te bevorderen en beschermen. Dat doen we bijvoorbeeld door risicogroepen gratis soa-testen aan te bieden. Op die manier proberen we (verdere) verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen tegen te gaan en een grote groep mensen te beschermen.
Als arts heb ik de supervisie over de spreekuren. Ik word er bijvoorbeeld bij geroepen voor het onderzoek als iemand klachten heeft of voor het plaatsen van anticonceptie, zoals spiraaltjes en anticonceptiestaafjes. Verder start ik nieuwe projecten op om seksuele gezondheid te verbeteren. Zo is er tegenwoordig medicatie (PrEP) verkrijgbaar voor mannen die seks hebben met mannen die de kans om geïnfecteerd te raken met hiv klein maakt. In omliggende landen zie je al dat het aantal mensen dat besmet raakt met hiv enorm afneemt door het gebruik van deze medicijnen. Wie weet kunnen we zo de hiv-epidemie stoppen. Dat zou natuurlijk geweldig zijn.
Eerder was ik huisarts, maar het past beter bij mij om preventief bezig te zijn en met grotere groepen mensen. Mijn werk bij de GGD voelt daarom heel goed. De rol van de publieke gezondheidszorg wordt wel eens onderschat. Onbekend maakt onbemind en gezondheidswinst bij grote groepen is vaak onzichtbaar. De afgelopen decennia is de levensverwachting in Nederland een stuk hoger geworden, daarin heeft de publieke gezondheidszorg een hele belangrijke rol gespeeld. Ik vind het fantastisch om mijn steentje bij te dragen met het bevorderen van de seksuele gezondheid.