Na een carrière in het ziekenhuis besloot ik de overstap te maken naar de ‘mammobus’ en een bijdrage te leveren aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Het bevolkingsonderzoek borstkanker is bedoeld om kanker zo vroeg mogelijk te ontdekken omdat de kans op een succesvolle behandeling dan groter is
Meestal werk ik samen met twee collega’s en om de beurt ontvangen wij de cliënten, voeren we het mammografisch onderzoek uit, beoordelen we de foto’s en verwerken we de administratie. Afhankelijk van de grootte van de gemeente waar de ‘mammobus’ staat, zijn wij een aantal weken of maanden aanwezig. Het is afwisselend en je komt in plaatsen waar je anders nooit komt.
Ondanks de korte tijd, je hebt maar 5 minuten per onderzoek, kun je een enorme klik hebben met een client. Wanneer ik cliënten met een grapje of praatje kan afleiden zodat het onderzoek voorbij is voordat ze het doorhebben, is mijn dag geslaagd. Het blijft echter lastig wanneer je bij het beoordelen van de foto’s een afwijking ziet. Ik probeer dan altijd te denken aan de goede kans op genezing omdat door het onderzoek de afwijking vroegtijdig is ontdekt. Dat is ook het doel van het onderzoek en dat maakt mijn werk zo betekenisvol en nuttig!
De voornaamste reden om over te stappen was destijds de zoektocht naar zinvol werk binnen mijn vakgebied en een fijne balans tussen werk en gezin. Ik ben nog iedere dag blij dat ik de overstap heb gemaakt en dat ik de ruimte krijg om er voor mijn familie te zijn wanneer dat nodig is. Het is heel erg waardevol om zelfstandig te werken binnen een leuk team en ook nog een bijdrage te leveren aan het vroegtijdig opsporen van borstkanker.